מערכת לניהול סביבתי, תקן ISO 14001

מחברת ופרחים

יותר ויותר ארגונים מבינים את חשיבות ההתייחסות לנושאים סביבתיים במסגרת פעילותם העסקית. הניהול הסביבתי כבר אינו ניתן להפרדה מכל מערכת ניהול אחרת ובמקרים רבים נדרשים הארגונים להציג דין וחשבון אודות ההתנהלות הסביבתית שלהם.

תקן ISO 14001 הוא התקן אשר נועד לעזור לארגונים ולחברות להסדיר את מערכות האיכות שלהם ואת התנהלותם היום-יומית ביחס לאיכות הסביבה. חברות וארגונים המבקשים להכניס תקן זה למערכות שלהם לעתים קרובות חוששים מהמשמעויות של התקן ומהדרישות שלו.

המטרה שלנו, כיועצי סביבה העוזרים להסמיך ולהטמיע את התקן, היא להרגיע ולאפשר כניסה חלקה ונעימה ככל האפשר לנבכי התקן.

מה משמעות ההסמכה לתקן ISO 14001?

תקן ISO 14001, ככל תקן איכות אחר, נבנה על המערכת הקיימת בארגון. למה הכוונה? התקן אינו בא במטרה להורות לארגון כיצד לפעול אלא מתוכנן לתעד את המתבצע בפועל. הארגון מספר לתקן כיצד הוא פועל (או מתכוון לפעול) והנהלים נבנים סביב ההתנהלות הקיימת. לדוגמה, אם ראשי הארגון קיבלו החלטה שמעתה והלאה כל סוללה תושלך אך ורק לפחים ייעודיים לסוללות אשר יוצבו במקומות קבועים ברחבי אתר הארגון, הנוהל אשר ייכתב יתעד את ההחלטה ומעתה והלאה הארגון יצטרך לקיים ולבצע את ההחלטה שהוא-עצמו קיבל.

מה כולל התקן?

תקן ISO 14001 מתבסס על שני נושאים חשובים: ההיבטים הסביבתיים של הארגון ודרישות הדין הרלוונטיות לארגון.

היבטים סביבתיים הם כל הנושאים הסביבתיים הרלוונטיים לחברה או לארגון. למשל, בחברה העוסקת בקידוחי קרקע, ההיבטים הסביבתיים יהיו קשורים לקרקעות ולקידוחים אך לא לפליטות לאוויר.

דרישות הדין הן אסופת כל החוקים, הנהלים, התקנים, הצווים והתקנות בתחום איכות הסביבה ובחינת מידת הרלוונטיות שלהם לחברה או לארגון. למשל, דרישות הדין הרלוונטיות לחברה העוסקת בקידוחי קרקע יהיו קשורות לקידוחים ולקרקעות, אך חוקים ותקנות העוסקים בחומרים מסוכנים יהיו, כנראה, פחות רלוונטיים.

לסיכום, חשוב להבין כי תקן ISO 14001 הינו תקן איכות בעל חשיבות גבוהה לכל ארגון המעוניין להציג את עצמו כארגון אשר מתייחס בכובד ראש לנושאים הסביבתיים. התקן עצמו אינו מסובך ומטרתו אינה להקשות על ההתנהלות אלא להפך – לסדר את המערכות ולאפשר התנהלות סביבתית שוטפת, נכונה ופשוטה יותר.

דילוג לתוכן